Kost, måltid och munhälsa - flex BR
Vård/omsorg
Flex, 100 poäng
Kost, måltid och munhälsa
Näringsbehov, nutrition och nationella kostrekommendationer.
Livsmedelshygien och hantering av livsmedel för bevarande av dess näringsinnehåll.
Kulturella aspekter på kost och måltid samt måltidsmiljöns estetiska och psykosociala aspekter.
Sambanden mellan kost, levnadsvanor, hälsa och välbefinnande.
Balanserad kost och specialkost vid ohälsa, sjukdom och funktionsnedsättning.
Functional food, dvs. livsmedel med specifika fysiologiska hälsoeffekter.
Tillagning, iordningställande och servering av måltider.
Svälj- och matsmältningsbesvär samt anpassning av kosten vid olika sjukdomstillstånd.
Munhygien och munvård hos äldre och sjuka.
Studieform: Flex innebär att du studerar självständigt enligt den planering som du gör tillsammans med din lärare. Den här formen passar dig som har god studie- och datorvana. Tänk på att du behöver ha tillgång till en dator eller läsplatta.
Utbildningen är upplagd med en obligatorisk träff vid utbildningsstart. Det kommer att vara regelbundna lektioner och handledningsträffar via webben eller fysiskt möte. Dessutom kan du boka handledningstillfälle med din lärare via webb eller på plats i skolan.
Förkunskapskrav
Du bör ha minst 9-årig grundskola eller motsvarande med lägst betyget E i svenska/svenska som andraspråk.
Ämnes-/kursplan
HAAKOS0 (Länk till extern sida.)
Anmälningskod
KOS0-FL BR
Skolform
Gymnasial utbildning